Summer Camp girls and archeologist Huxley 1965

 

Second half of the text is in English

**In december 2022 professor Huxley passed away, RIP. And it was mentioned in the local news of Kythira.

https://adellinfm.blogspot.com/2022/12/george-leonard-huxley-video.html?m=1

 

 

Camping site summer campers Paleopolis 1965 seen from Huxley’s dig

 

Fatsadika, juli 2019.

Met deelnemer Paul-Jan Lambooy en zijn vrouw Gerda krijgen mijn vrouw Ina en ik e-mailcontact in mei 2006. Zij zijn net met vakantie op Kythira geweest. Hier begint voor mij het bijeenbrengen van foto’s voor het zomerkamp Paleopolis uit eigen archief, uit dat van de Koksma’s en uit het archief van de in 1967 in Vlaardingen opgerichte “Kythera Vriendenkring Nederland”. In het archief van de KVN is veel fotomateriaal van de jonge Nederlandse fotograaf Chris-Paul Stapels, die in 1965-’66 en ’67 op het eiland was om in opdracht voor propagandadoeleinden fotorapportages over de werkzaamheden van het Team te maken. Paul-Jan en Gerda hebben Ina en ik in latere jaren diverse keren bij ons in Fatsadika mogen ontvangen. In april 2012, bij een feest van Frank en Riet Berghuijs, ter gelegenheid van zijn pensionering, ontmoeten Ina en ik ook deelneemster Sonja van Heijningen met haar man Arno. Frank, voormalig Teamlid in 1967, en Riet hebben elkaar bij het zomerkamp Fratsia in 1968 leren kennen. Wat een kleine wereld en toevalligheden! Sonja heeft een leuk en interessant plakboek van haar verblijf in Paleopolis gemaakt. Tegenover het tentenkamp, aan de overzijde van de droge rivierbedding was het archeologische team van Nicolas Goldstream en George Huxley bezig met opgravingen. Dit team, alleen mannen, nodigde op een avond alle (13!) dames van het zomerkamp uit voor een maaltijd. De dames hadden geklaagd dat zij alleen maar tomaten te eten kregen, nu zouden zij dan ook van Griekse vleesgerechten kunnen proeven. Sonja heeft in versjes/rijmpjes haar impressie over de omgang met het archeologische team beschreven. Het geheel ging vergezeld van foto’s.

1965 archaeologic site, photo P. Lambooy

 

Het opgravingsteam van Goldstream/Huxley is in de Jaren 1963-’66 in Skandeia in de zomermaanden werkzaam geweest. In 1967 werden alle vondsten gecatalogiseerd en in kisten verpakt. Mijn verloofde Ina en ik mochten wel foto’s van de gevonden op schragen uitgestalde voorwerpen maken, maar die niet voor publicatie beschikbaar stellen. In juni 2012, 80 jaar oud, kwam George Huxley met zijn vrouw, bijna 50 jaar nadat hij op Kythira met de opgravingen was begonnen, terug op het eiland. Hij werd feestelijk ontvangen in het dorpshuis te Chora, zeker honderd mensen waren daar aanwezig. George droeg als jonge man in Skandeia altijd een ‘zonari’ (brede buikband). Natuurlijk werd hem, o.a. als cadeau, een nieuwe ‘zonari’ aangeboden. In september 2017 is hij in Skandeia ook aanwezig bij de presentatie van een heruitgave van een boek (‘Kythera, excavations and studies’) over hun uitgravingen bij Skandeia. Toen ik begin 2018 hoorde dat George Huxley opnieuw naar Kythira zou komen, heb ik met toestemming van Sonja haar impressies in versjes en rijmpjes vergezeld van een aantal van haar en andere foto’s via e-mails aan het bestuur van “Friends of Museums at Kythera” gestuurd. Zij hadden ons al eerder laten weten geïnteresseerd te zijn in foto’s ten tijde van de opgravingsperiode van Huxley. Van dit geheel heeft het bestuur van FMK een boekwerkje in een ringbandje voor Huxley gemaakt. Dit werd door hem en zijn familie hogelijk gewaardeerd.

 

1965 Sonja scrounging archaeologists ouzo

 

Girls having dinner with professor George Huxley’s archaeologists.

The Dutch girls were participants of the WCC summer camp Paleopolis July/August 1965. They camped on the opposite side of the dry river on a mowed corn field adjacent to the beach and opposite the archaeologic excavation site which was also owned by the archaeologists’ Greek landlord.

By participant Sonja van Heijningen:

(Translated and in Word by Jean Bingen, April 2018.)

 

1965 Paleopolis, British archeologists having dinner with summer campers, photo Sonja van Heijningen

 

Thursday evening 5 August

“SONJA” the card next to my plate, stencilled by John

Professor Huxley felt pity with us, after we had told him many times that we never had to eat anything else but: tomatoes.

He invited us for dinner. Therefore, we had dressed up with earrings of large bunches of green grapes (due to us being immature!). Ineke and I handed the Professor a bundle of waving cane, among which as flowers: small pottery fragments fixed with iron wire. Tjitske and Babs each gave a bottle of retsina, a delicious Greek wine. For this we all four got a kiss from the Professor!

As aperitif we drank ouzo, next the old farmer’s wife sat with us, because we were 13 (unlucky number), but she did not eat with us! Then we had a nice piece of meat, never eaten again being in Greece, not even something likewise! With it fried potatoes, of course tomatoes and for afters: melon (yellow) and grapes.

In between we sang some songs in English made for them (read below: “For Professor Huxley. In appreciation for the offered dinner”). Dick was always first on the beach and the professor we saw, but never on the beach. Was it possible that he could not swim? Or not having swimming trunks? Or being afraid of us?

 

 

1965 Paleopolis, dancing archeologists in skirt, photo Sonja van Heijningen

 

 

“For Professor Huxley. In appreciation for the offered dinner.”

To the tune of oh, my darling Clementine!

(like Huckle Berry Hound, who always did sing this) (Huckle being the nickname of the professor)

1 oh dear Huxley, o your highness, o dear Huxley, o how nice,

oh how nice of you to ask us, for this dinner here tonight.

2 we were starving, we are starving, we are very nearly dead,

for we had not but tomatoes and some very old-dry bread.

3 you are digging for the old things, but we, yes WHAT ARE WE DOING??

we are digging for the future, just you stick to your old things.

4 but here lies a big difference, you have slaves and we have none,

you get up oh when the sun shines, o when we have long be gone.

5 the same as the first one

“For the 10 archaeologists, who gave us a lot of pleasure.”

To the tune of the jenka.

Refr. George, Ken, Hector, Ivan, Dick

Bill, John, Bernard, Teddy, Nick

O how, how we like you each,

Since we met you on the bloody hot beach!

(hell, bare bottoms)

1 Dick is the first man who always arrives

at a quarter past two

then all the others come too

and the bachelors have their chances for

their lives!!

(I look for a bachelor boy)

Refr. George, Ken, Hector, Ivan, Dick

Bill, John, Bernard, Teddy, Nick

O how, how we like you each,

Since we met you on the bloody hot beach!

(hell, bare bottoms)

2 George is the only man, of whom we think

that he cannot swim,

or he has no bathing-trunks

or is he afraid of us?

Refrain

(Of course, only the girls were invited, therefore, the boys missed the cooking of the girls that evening!

 

1966 Skandia excavations. Photo Marijke de Lange, (check 1966)

 

1965 Paleopolis, the outside kitchen for the summer campers, photo P Lambooy

 

1965 Paleopolis, photo P Lambooy

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.